Collagen – Apakah ada kesan sampingan jika berhenti mengambilnya?

Posted on December 13, 2012

0


Sebelum dihuraikan persoalan di atas, biar saya jelaskan terlebih dahulu apa itu kolagen.

Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam bdan manusia. Kewujudannya merangkumi 30% daripada keseluruhan protein di dalam badan. Ia menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan. Kolagen disusun secara tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.

Kolagen terdapat pada kornea, kanta mata. kulit, salur darah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi,  dan gigi, hati, tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti  buah pinggang, jantung serta sistem limfatik.

Terdapat 29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.

  • Kolagen I terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi.
  • Kolagen II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan), mata
  • Kolagen III: reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tissue lembut seperti hati,jantung, tulang sum-sum, arteri, kulit, usus, rahim
  • Kolagen IV: membentuk asas kepada sel membran dasar (serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang ) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.
  • Kolagen V: permukaan sel, rambut dan uri.

Kebaikan Mengambil Kolagen

Image

Huraian Soalan.

Tiada kesan negative untuk jangka masa pendek atau pun akan datang. Semakin meningkat usia seseorang maka semakin berkurangan penghasilan kolagen secara semulajadi oleh badan kita. Oleh yang demikian adalah normal jika badan kita mula merasa sakit, terdapat kedut-kedut, kulit kasar, kusam juga tidak bermaya apabila usia mulia melepasi 25 tahun.

Untuk mengembalikan semula kolagen adalah dengan cara cara mendapatkan suplemen kolagen atau pun dengan penggunaan krim kolagen. “Collagen Powder” Shaklee bertindak sebagai agen untuk top-up kolagen yang tidak mengcukupi dalam badan kita dan akan bertindak untuk memperbaiki bahagian-bahagian badan yang telah rosak termasuk muka, kulit, organ dan system badan yang lain.

Kesimpulannya jika kita mula berhenti mengambil “Collagen Powder” Shaklee maka badan kita tidak lagi menikmati kebaikan dari sumber kolagen dan hanya bergantung kepada badan kita sendiri untuk menghasilkan kolagen. Namun atas factor umur penghasilan kolagen dari badan kita sudah berkurangan. Dan apabila kita berhenti mengambil kolagen badan akan kembali kepada keadaan sebelum pengambilan kolagen. Contoh, macam kita makan nasi. Lepas makan kita akan rasa kenyang. Kalau tak makan. Lapar la.

Berat kolagen yang paling baik adalah di bawah kiraan 1000 dalton. Microfine size membantu penyerapan yang baik kerana saiz ini adalah paling optimum diserap oleh sel dan memberi kesan yang lebih cepat. “Collagen Powder” Shaklee mempunyai jisim molekul lebih kurang 1000 dalton dan bilangan asid amino 3 yang boleh diserap dengan berkesan ke dalam usus.

Adalah penting untuk kita memilih kolagen yang dibuat daripada sumber semulajadi dan melalui proses penyediaan juga secara semulajadi. Pemprosessan secara kimia akan menyebabkan bahan-bahan kimia di dalamnya akan memberikan kesan buruk pada masa akan datang.

Hubungi saya untuk mendapatkan harga SPECIAL Collagen Powder sempena Year End Sale.

Ina Eryna

♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 887916 ]
♥ Contact No: 019 263 2602
♥ Emel: iroslina@gmail.com
♥ Laman web: https://priorityisyou.wordpress.com/
♥ FanPage: http://www.facebook.com/pages/Jom-Sihat-Dan-Cantik/

Advertisements
Posted in: Collagen